Iratkozzon fel hírlevelünkre és 1500 Ft kedvezményt kap az első vásárlásból
Főoldal Blog Tippek és útmutatók Akkumulátor típusok technológia szerint - eldobható akkumulátorok
Akkumulátor típusok technológia szerint - eldobható akkumulátorok

Akkumulátor típusok technológia szerint - eldobható akkumulátorok

Tippek és útmutatók

A mindennapi élet során két alapvető technológiai kategóriába soroljuk az elemeket: tölthető és egyszer használatos elemek. A gyakorlati használat gyakran az áramfelvételtől függ, amely meghatározza, milyen gyorsan merül le az elem. A cikkben az egyszer használatos elemekre és technológiai lényegükre koncentrálok. További információk az elemek osztályozásáról is olvashatók ebben a cikkben.

Cink-szén elemek

A cink-szén elemek az alapvető, 1,5 V-os feszültségű egycellás elemek. A szerkezetük több rétegből áll. A külső héjat fém cink (Zn) alkotja, amely egyben az elem védőhéja is, de lehet még további védőréteggel erősítve. Közelebb a középponthoz ammónium-klorid (HN₄Cl) elektrolit van, amely az elem elektrokémiai reakciójában ionok átvitelét biztosítja. Az elem másik aktív részét mangán-dioxid (MnO₂) alkotja. Az elem magja egy szénrúd, amely összeköti az elemet a másik végén. A szén azért került felhasználásra, mert ez az egyetlen vezető anyag, amely ebben a környezetben nem korrodálódik. Ez a típusú egycellás az első kereskedelmen forgalmazott száraz elem típus a világon. A száraz elemek jellemzője, hogy nem tartalmaznak szabad folyadékot, mint például az autókban használt sav.

A cink-szén elemeknek számos kulcsfontosságú tulajdonsága van. A legfontosabb tulajdonság az alacsony ár. Ez a legelérhetőbb elem típus. Sajnos ezért a típusú elemek más típusokhoz képest rosszabb technikai paraméterekkel rendelkeznek. A külső cinkhéj az idő múlásával korrodálódik és tönkremegy. Az elem nedvesedhet, színeződhet vagy kifolyhat. De ez a probléma inkább a cink-klorid elemeknél fordul elő. Az elem teljes élettartama körülbelül 3 év, megfelelő tárolással. Az elem önkisülést és fokozatos oxidációt végez. Ezt a technológiát használják az összes alapvető típusú fogyasztói elektronikában, ahol nincs szükség nagy áramfelvételre. Tipikusan AAA elemek, AA elemek, C elemek, D elemek, lapos elemek és 9V elemek.

Már nem talál cink-szén elemeket kínálatunkban. Technológiailag már leküzdötték őket. Alternatívák a alkáli elemek vagy a lítium elemek.

Elemek típusai, egyszer használatos elemek, AA elemek, AAA elemek, 9V elemek.

Cink-klorid elemek

A cink-klorid elemek szerkezete majdnem megegyezik a cink-szén elemekkel. Az egyetlen különbség az elektrolit használata, amely cink-klorid (ZnCl₂) alapú. Ez növeli az elem árát, de növeli az áramellátási potenciált és az élettartamot is. Gyakran nevezik nagy terhelésű elemnek. Az élettartam akár kétszer hosszabb is lehet, mint a cink-szén elemeké. Sajnos az elektrolit idővel folyékonnyá válik, ezért a kiömlés veszélye meglehetősen gyakori.

Már nem talál cink-klorid elemeket kínálatunkban. Ezek a technológiák is elavultak, helyettük alkáli és lítium elemeket kínálunk.

Alkáli elemek

Alkáli elemek jelenleg a legjobb technológia az ár-érték arány szempontjából 1,5 V-os feszültséggel. A szerkezetük valójában nagyon hasonló a cink-szén elemekhez. A fő különbség a szeparációs réteg. Egy kálium-hidroxiddal (NOH) átitatott membrán választja el a porított cinket és a mangán-dioxid réteget. Ennek az elemnek a specifikációi nagyon különbözőek.

A legnagyobb előnye a kapacitás, amely elérheti a 3000 mAh-t, de ez csak alacsony áramfelvételnél érhető el. Tehát olyan eszközökben, mint távirányítók, szén-monoxid és füstérzékelők, órák stb. Ha az áramfelvétel megnő, a kapacitás gyorsan csökken, és még 800 mAh-t sem érhet el, például egy 1 ampér áramfelvételű fényképezőgépben. Általában ezek az elemek a legmagasabb potenciális energiával rendelkeznek. Az elemek élettartama akár 5 év is lehet megfelelő tárolás mellett. Az elem önkisülése havi kb. 0,3% a kapacitásból.

Az alkáli elemek megfelelő újrahasznosítása rendkívül fontos. Ezek az elemek tartalmazzák a kálium-hidroxidot, ami erős maró anyag. Jelentősebb veszélyt azonban a porított cink és a mangán-dioxid jelentik. A porított cink erősen mérgező a vízi élőlények számára hosszú távon. Ez egy neurotoxin, amely károsítja az idegrendszert. Az alkáli elemek jelenleg a legnagyobb részét képezik a gyártott elemeknek, és hosszú távon komoly problémát jelenthetnek a természetben történő lebomlásuk. Az állami rendelet szerint minden üzletben lehetőség kell, hogy legyen a nem működő elemek visszavételére, ezért kérjük, bánjon felelősségteljesen a használt elemekkel.

Kínálatunkban megtalálhatja azokat az alkáli elemeket, amelyek a legkeményebb teszteken mentek keresztül laboratóriumunkban, mind biztonság, mind paraméterek és élettartam szempontjából. Kínálatunkban AA, AAA, C, D és 9V méretek, valamint sok más típus található.

Lítium elemek (egyszer használatos)

Lítium elemek tartoznak mind az egyszer használatos, mind a tölthető elemek csoportjába. Most az egyszer használatos elemekről beszélünk. Tehát a lítium-fém elemekről. A lítium cellák ugyanazt a feszültséget generálhatják, mint az alkáli elemek (1,5 V), vagy akár magasabb feszültséget is (3,7 V). Ezek az elemek a tölthető lítium elemektől eltérően tartalmazzák az elemi lítiumot fémlemez formájában, amely a cella belsejében van feltekerve. Az aktív anyagok másik részét ismét mangán-dioxid alkotja, és elektrolitként lítium sót használnak szerves oldószerben. A szerves oldószer általában gyúlékony anyag. Ebben az esetben ez az egyetlen használható verzió, mert a lítium a vízzel való érintkezéskor magától meggyullad több ezer Celsius fokon. Ezeknél az elemeknél tehát a biztonság rendkívül fontos, és a lítium vízzel való érintkezése előtt az elemeket alaposan tesztelik, és több védőréteggel rendelkeznek. Ezek az elemek nem tartalmazzák a porított cinket. Így a természetben kevesebb kárt okoznak.

Érdekességek a lítiumról

A lítium egy nagyon érdekes elem. Ötször könnyebb, mint az alumínium, hatalmas elektrokémiai potenciállal rendelkezik, és nagyon ritka. Ez egy nagyon reaktív fém, ami lehetővé teszi, hogy kémiai potenciálját elemek gyártására használjuk. Ugyanakkor nagyon könnyű is, így alkalmas olyan eszközökbe, amelyeknek alacsony a súlyterhelése, mint például a drónok.

Kínálatunkban többféle egyszer használatos lítium elem található. Többek között klasszikus AA, AAA, valamint gomb elemek és speciális elemek.

Egyszer használatos elemek és felhasználásuk

Az egyszer használatos elemek egyszerű technológiájuk miatt hosszú ideig népszerűek maradnak. Számomra sok eszközhöz jobb választás, mint a tölthető elemek. Ott, ahol az elem a készülékben több napnál tovább marad, értelme van. Tehát távirányítók, érzékelők, órák, ébresztőórák, néhány lámpa stb. Ezzel szemben, ahol egy év alatt többször kellene cserélni őket, jobb a tölthető elemeket választani.

A szerzőről: Petr Brůžek - "Technológiai, tudományos, műszaki, környezetvédelmi és mechanikai lelkesedő. Az Emosnál a marketingért felelek, szabadidőmben pedig legszívesebben a műhelyemben töltöm az időmet."

5x
GP Lítium gombelem CR2032 20db/bliszter
7 192 Ft a kóddal: ENERGIA20
8 990 Ft
Raktáron
Cikkszám: B1532A
16x
GP Lítium elem AA 2db/bliszter
2 552 Ft a kóddal: ENERGIA20
3 190 Ft
Raktáron
Cikkszám: B15212
2x
GP Ultra Plus Alkáli elem AA 4db
1 354 Ft a kóddal: ENERGIA20
1 692 Ft
Raktáron
Cikkszám: B03214
GP Super Alkáli elem AA 4db
880 Ft a kóddal: ENERGIA20
1 100 Ft
Raktáron
Cikkszám: B01214