Iratkozzon fel hírlevelünkre és 1500 Ft kedvezményt kap az első vásárlásból
Főoldal Blog Alkalmazás Hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást az egyes helyiségek számára - kalkulátor
Hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást az egyes helyiségek számára - kalkulátor

Hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást az egyes helyiségek számára - kalkulátor

Alkalmazás

Fényhőmérséklet

A fény színe, vagyis a kromatikus hőmérséklet, a fény hőmérséklete, vagyis a fény árnyalata végül is ugyanaz. Arról szól, hogyan érzékeljük a fényt. Akár úgy, mint a tűz fénye, vagy a napfény. Alapvetően befolyásolja hangulatunkat és viselkedésünket. 

A belső óránkat, amelyet tudományosan cirkadián ritmusnak nevezünk, úgy állították be, hogy este aludni akarjunk, reggel pedig újra energiával ébredjünk. Ez összefügg a fény színével. Sajnos a szakértők kissé zavarosan írták le ezt. A fény színe, vagyis tudományosan a kromatikus hőmérséklet Kelvinben van megadva. Meglepő módon minél több Kelvin, annál hidegebb a fény. Ez azonban nem függ össze a tényleges hőmérséklettel. Csak arról van szó, hogy ha egy valós fényforrás magas hőmérsékletű, a fény, amely belőle árad, valójában kevésbé meleg nekünk. Tekintsünk egy példát. 

Kromatikus hőmérséklet, fény színe, fény hőmérséklete

A kiindulási pont izzó parázs lesz lángok nélkül. A fény színe vörös-narancssárga, ezt a színt érzékeljük melegként. Ilyen fényforrás kromatikus hőmérséklete kb. 1200 K, és nyugodt, meleg hatást kelt bennünk. Hasonló fényforrások például a napernyők, amelyek melegítenek minket, amikor forralt bort iszunk a karácsonyi vásárokon. Érdekességképpen csak körülbelül 800 K. Ha azonban déli napfény a fényforrásunk, a fény színét sokkal világosabbnak érzékeljük. Itt a kromatikus hőmérséklet kb. 6000 K. A fény már nem sugárzik, és a szín átmenetileg fehérbe vált.

Nos, és a mi céljainkra csak hozzáteszem, hogy ezek a határok közel az összes mesterséges fényforrás között vannak szintezve. Tehát izzók, fénycsövek, lámpák, lámpák és hasonlók. A fény színe tehát narancssárga árnyalatoktól (1200 K - 2700 K) a sárga nappali fényen keresztül a fehér vagy kékes fényig (5000 K - 6500 K) terjed. Nem fogom bonyolítani a magyarázatot, hogy miért vált át például a villámlások vagy hegesztések során a hőmérséklet kék árnyalatokra. Nem fogunk hegesztővel világítani otthon. 

a parázsló szén fényének hőmérséklete

Miért fontos a fény színe? Mert gyertyafényben (1800 K) jobban pihenünk, mint dolgozunk. Nappali fényben (4500 K) lazább a hangulatunk, de még mindig aktivitást ösztönöz bennünk. Nagyon fehér fényben, irodai fénycsövek alatt (6000 K) 100%-os a koncentrációnk, és agyunk, szemünk remekül együttműködik. A megfelelő nappali fény jobb lehet, mint a kávé, másrészt a meleg árnyalatok arra késztetnek minket, hogy bebugyoláljunk egy takaróba és pihenjünk. A többit a táblázat és a gyors összefoglaló magyarázza el.

Gyertya Napkelte és napnyugta Átlagos nappali fény Éles fény délben Felhős
Gyertya Napkelte és napnyugta Átlagos nappali fény Éles fény délben Felhős
1 900 K 2 600–3 200 K 4 600–5 000 K 6 000 K 8 000 K
Meleg fehér Meleg fehér Semleges fehér Semleges fehér Hideg fehér
Pihenés, relaxáció Pihenés, relaxáció Nappali tevékenység Nappali tevékenység Munka
Nappali, hálószoba, gyerekszoba Konyha, fürdőszoba, folyosó Konyha, fürdőszoba, folyosó Iroda, műhely Iroda, műhely

Meleg fényárnyalatok

  • Értékek között 1800 K – 3500 K
  • Az árnyalat a klasszikus volfrám izzóhoz áll a legközelebb
  • Kellemes sárgás-narancssárga színű, ami tüzet, napkeltét vagy napnyugtát idézi
  • Kellemes, kényelmes hangulatot teremt
  • Megtudja melengetni a helyiséget
  • A fény miatt a bőr vonzó és kellemes megjelenésű
  • Olyan helyiségekbe válasszuk, ahol pihenni és kikapcsolódni szeretnénk (hálószoba, nappali)
  • Nem ajánlott munkavégzéshez, olvasáshoz és olyan tevékenységekhez, amelyek koncentrációt igényelnek

Tipp: A világítás kiválóan mutat azokban az enteriőrökben, amelyek piros és narancssárga árnyalatokkal rendelkeznek.

Meleg fényárnyalatok

Semleges világítás sárgásfehér árnyalatban

  • Értékek között 4000 K – 5500 K
  • Az árnyalat a leginkább a késő délutáni fényre hasonlít
  • Fehér vagy enyhén sárgás intenzív fényt bocsát ki
  • Támogatja a természetes tevékenységet, a koncentrációt és növeli a termelékenységet anélkül, hogy zavarná a nyugodt benyomást
  • Azokba a helyiségekbe válasszuk, ahol az aktív nappali időszakot töltjük
  • Ajánlott konyhákba, irodákba, műhelyekbe, raktárakba és olyan helyiségekbe, ahol kevés a természetes napfény (folyosók, fürdőszobák, WC-k)

Tipp: A hidegebb színek tisztaság érzetét keltik és modernebb megjelenést biztosítanak. Kiválóan illenek a hideg pasztell árnyalatokkal kombinált enteriőrökhöz.

Semleges világítás sárgásfehér árnyalatban

Hideg fehér a tevékenységhez

  • Értékek között 5500 K – 6500 K és nyugodtan több is
  • Az árnyalat emlékeztet a felhős égboltot, amely enyhén kékre színeződik
  • Támogatja a koncentrációt, a szemek ebben a fényben a legkevésbé fáradnak el (számítógéppel végzett munka esetén ajánlott)
  • A fény elsősorban irodákba, kereskedelmi helyiségekbe, gyógyszertárakba, ipari létesítményekbe és csarnokokba ajánlott
  • Válasszuk olyan helyiségekbe is, amelyek nagyon sötétek – például pincék

Tipp: Ha a hideg fehér fényt szeretné enyhíteni és univerzálisabbá tenni a helyiség karakterét, használjon meleg sárga árnyalatú kiegészítőket.

Érdekesség: Közép- és Észak-Európa lakói előnyben részesítik a meleg fehér világítást, míg a déli államokban népszerűbb a nappali fehér és a hideg fehér világítás. Magyarországon a melegfehér árnyalatú LED-izzók a legnépszerűbbek.

Hideg fehér a tevékenységhez

Fényintenzitás

Szeretem az egyszerű megoldásokat az élethez, ezért készítettem egy kalkulátort, amely segít kiválasztani a megfelelő világítást. Azonban arra szeretnék kérni mindenkit, hogy legyenek óvatosak. A weboldalon található kalkulátor nem annyira hasznos, mint egy tapasztalt világítástervező szakember. Ha meg akarja érteni a problémát és elkerülni a hibát, olvassa el azt is, amit alább írok, mielőtt értékeket kezdene megadni a kalkulátorba.

A fényforrások ereje mérhető. Ez a fényáram, amelyet lumenben (lm) fejeznek ki. Ez a fény, amely egy forrásból minden irányba árad. Itt már fontos figyelembe venni, hogy csak a lumenek számán gondolkodni olyan, mint esőben vödröt tölteni. Arról van szó, hogy hány lumen éri el azt a felületet, amelyet meg akar világítani. És figyelem! Fontos gondolni a visszaverődésre is. A fényes és világos falak szintén visszaverik a fényt. A számítás maga olyan bonyolult lehet, mint egy szappanopera kapcsolatai. Vegyük hát segítségül a paraszti eszünket.

fényáram, lumen, lux, fényintenzitás

Mennyi 1000 lumen?

Ez az egyik erősebb LED izzó. Fontosabb azonban, hogy mit világít meg. Ezért van a világítás mennyisége (lux), amely kiszámítja, hogy hány lumen esik 1 négyzetméter felületre. Ha az összes 1000 lumen egy négyzetméterre esik, 1000 luxot kapunk. Ez azonban csak olyan helyiségben történik, ahol minden felület, kivéve a padlót, tökéletes tükör. Egy valós helyiségben vannak veszteségek, de nem is akarjuk egyenletesen megvilágítani az egész helyiséget. Elég nekünk a padló, az asztal, a polcok, a konyhapult és hasonlók. Vegyük hát figyelembe a „paraszti ész koeficiensét”. 

A világítást három alapvető kategóriára osztjuk:

  1. Teljes terület világítása: például mennyezeti lámpa a padló, a falak és a felületek megvilágításához
  2. Speciális terület világítása: például fénycső a konyhapult felett, árnyékolatlan lámpa vagy falilámpa a fürdőszobai mosdó felett
  3. Koncentrált világítás egy adott területre: tipikusan fókuszált világítás vagy lámpák egy fénykúppal, amelyek konkrét felületeket világítanak meg, mint például a konyhapultot, az asztalt vagy egy falielemet (kép, polc, vitrin).

Nagy különbség lesz, ha 1000 lm-es izzóval próbáljuk megvilágítani az egész helyiséget, vagy csak az asztal munkafelületét, ahol olvasunk.

Tipp: 2024 nyarától TIVI lámpák kínálatunkban, amelyek teljesen új technológiát használnak, és elérhetik a 205 lm/W hatékonyságot. Így több mint kétszer takarékosabbak, mint a jelenleg a piacon lévő összes többi LED forrás. Ezáltal az új szigorúbb szabályozások szerint is elérjük az energetikai osztály A-t.

Mennyi LUX szükséges egy adott helyiség megvilágításához?

Ebben az irányban az állami normák segíthetnek, amelyek tájékoztatnak bennünket az egyes helyiségekben ajánlott átlagos fényintenzitásról. Például a gyerekszobában 300 lux van, de az íróasztal felett ez több lesz.

Mondhatjuk, hogy a munkafelületek 500 és 1000 lux közötti fényerősséget igényelnek. Ott, ahol apró részletekre kell koncentrálni, még többre lesz szükség. Ellenkező esetben, ahol csak áthaladunk, és nem koncentrálunk a részletekre (folyosó), elég 100 lux. A világítással egyebek mellett a nap, különösen napközben segít, amikor kint tiszta égbolt esetén a fényerősség 100 luxtól 10 000 luxig terjed. Természetesen a napszak, az évszak és hasonlók szerint változik. A helyiségekbe általában kevesebbet választunk. A túl intenzív fény éles árnyékokat hoz létre és megterheli a szemünket.

Világítási kalkulátor - lumenek számítása minden helyiséghez és munkafelülethez

 

Nappali - világítás bulira és pihenésre

A nappali a legtöbb háztartásban az egyik legfontosabb és legtágasabb helyiség. Itt töltjük a legtöbb időnket, és különféle célokra használjuk - pihenünk itt, néha dolgozunk és olvasunk, fogadjuk a vendégeket vagy nézzük a televíziót. Az ilyen pihenőhelyiségekben arra kell ügyelnünk, hogy a világítótestek ne vakítsanak meg minket, és kellemes hangulatot teremtsenek a pihenéshez és kikapcsolódáshoz. A nappali világítását több zónára oszthatjuk:

  • az egész helyiség központi világítása - a kalkulátorba ajánlom a helyiség területét kb. 20%-kal nagyobbra beírni, ha magasabbak a mennyezetek vagy sötétebb a festés
  • közvetett világítás
  • kiegészítő világítás (dekoratív)
Nappali - világítás bulira és pihenésre

Gyerekszoba - világítás játékra és tanulásra

A gyerekszoba a gyerekek menedéke, ahol játszanak, pihennek vagy tanulnak. A megfelelő világítás is jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezzék magukat a szobában. A megfelelőtlen világítási körülmények ráadásul ronthatják a gyerekek látását és más problémákat is okozhatnak. A gyerekszoba világítását több kategóriára oszthatjuk:

  • a helyiség központi világítása - a kalkulátorba ajánlom a helyiség területét kb. 20%-kal nagyobbra beírni, ha magasabbak a mennyezetek vagy sötétebb a festés
  • éjszakai világítás
  • asztali világítás - itt vegye figyelembe, hogy az asztal aktív területe csak kb. 0,6 x 1,5 méter (kb. 1 négyzetméter)
Gyerekszoba - világítás játékra és tanulásra

Konyha - világítás főzésre és étkezésre

Nem véletlenül nevezik a konyhát a lakás szívének. Ez az a hely, ahol ízletes ételek készülnek, és gyakran itt gyűlik össze az egész család, hogy együtt étkezzen. Hogyan válasszuk ki tehát a világítást úgy, hogy örömmel főzzünk és együnk a konyhában? Ami a világítást illeti, a konyhát több zónára oszthatjuk:

  • a helyiség központi világítása - a kalkulátorba ajánlom a helyiség területét kb. 30%-kal nagyobbra beírni, ha magasabbak a mennyezetek vagy sötétebb a festés
  • az étkezőasztal világítása - itt vegye figyelembe, hogy az asztal aktív területe általában csak 1 x 2,5 méter (kb. 2,5 m²)
  • a konyhapult világítása - itt is az aktív pultfelület általában csak 0,6 x 1-4 méter
Konyha - világítás főzésre és étkezésre

Hálószoba - világítás olvasásra és pihenésre

A hálószobában töltjük életünk jelentős részét, azt mondják, hogy az életünk harmadát töltjük itt, ahol a domináns elem az ágy. A hálószoba azonban nem csak az alvásra szolgál, hanem a hosszú munkanap utáni pihenésre, vagy könyvek és magazinok olvasására is. Hasonlóan a nappalihoz, a hálószobát is több zónára oszthatjuk:

  • a helyiség központi világítása - a hálószobában gyakran sokkal kevesebb a fehér szín, ezért javaslom a helyiség területét 20-40%-kal megnövelni
  • mellékvilágítás az éjjeliszekrényre
Hálószoba - világítás olvasásra és pihenésre

Fürdőszoba - világítás tisztálkodásra, sminkelésre és pihenésre

A fürdőszobában több időt töltünk, mint elsőre gondolnánk. A zuhanyozáson vagy fürdésen kívül a fürdőszoba az a hely, ahol a hajunkat rendezzük, a bőrünket tisztítjuk vagy sminkelünk. Éppen ezért, mivel a fürdőszoba összefügg a külső megjelenés rendezésével, nagyon fontos a megfelelő világítás kiválasztása. A fürdőszobai világítást több részre oszthatjuk:

  • a helyiség központi világítása
  • a tükör világítása (smink sarok) - a smink sarok problémás. A megvilágított terület gyakran a saját arcunk, és a sík fényforrások esetén érvényesül, hogy minél közelebb van a fényforráshoz, annál több lumen éri az arcát. Ha tehát nem akar túlságosan előrehajolni, nyugodtan válasszon erősebb fényt.
Fürdőszoba - világítás tisztálkodásra, sminkelésre és pihenésre

Iroda - világítás a legnagyobb termelékenységért

Melyik a helyiség, ahol igazán nem érdemes elhanyagolni a világítást? Egyértelműen az iroda. Az irodában ugyanis szükségünk van megfelelő koncentrációra, és éppen a világítás nagyban befolyásolhatja, hogy néhány óra után fáradtan érezzük magunkat, vagy energiával teli leszünk. Az iroda világítását több részre oszthatjuk:

  • a helyiség központi világítása
  • az íróasztal világítása
Iroda - világítás a legnagyobb termelékenységért

Folyosó - világítás, amely otthon fogad

Bár a folyosókon vagy előszobákban általában nem tartózkodunk túl sokáig, mindenképpen érdemes odafigyelni ezeknek a tereknek a világítására. A folyosókon általában nincsenek ablakok, ezért fontos biztosítani elegendő fényt megfelelően kiválasztott világítással.

Folyosó - világítás, amely otthon fogad

Fogalomtár

Teljesítmény (W)
  • kifejezi a villamos energia azonnali fogyasztását wattban (W)
  • nem jelenti azt, hogy „mennyire világít“, ahogy régen a hagyományos izzóknál szokás volt
  • azonban igaz, hogy minél nagyobb egy világítótest teljesítménye, annál nagyobb a fogyasztása
Fényáram (lm)
  • megmutatja, mennyire fog világítani a adott világítótest
  • minél több lumen (lm) van egy világítótestben, annál intenzívebb a fény, illetve annál többet világít
Fény színe
  • jelenti, milyen színtónust bocsát ki a fény
  • rendelkezésre áll 4 árnyalat a ún. fehér fényből – meleg fehér + (vintage), meleg fehér (sárga fény), semleges fehér (nappali fény), hideg fehér (éles fény kék árnyalattal)
  • válassza ki, hogy melyik helyiségben fog világítani az adott világítótest
Kromatikus hőmérséklet (K)
  • a fény színének hőmérséklete, amely Kelvinben (K) van megadva
  • itt érvényes a szabály – minél több kelvin van a világítótestben, annál hidegebb a fény
Sugárzási szög
  • megadja, hogy milyen szögben sugározza a fényt
  • minél magasabb a szög, annál nagyobb területet képes megvilágítani
  • ha konkrét helyet szeretne megvilágítani, elég lehet Önnek 45°. Nagyobb terület megvilágításához válasszon világítótesteket 120° és több szögben.
Színvisszaadási index (CRI)
  • megadja, hogy mennyire valósághűen érzékeli az emberi szem a színeket az adott fény alatt
  • minél magasabb a CRI, annál természetesebb a reprodukált szín, és annál inkább közelít a napfényhez
  • a nappali fény értéke 100, a LED világítás elérheti a 97 CRI-t
Védelmi fokozat (IP)
  • megadja a védelmi szintet az idegen testek (por) és a víz behatolása ellen
  • az első szám a veszélyes idegen testek behatolása elleni védelmi szintet jelzi, a második szám a víz behatolása elleni védelmi szintet
  • minél alacsonyabbak az IP jelölés utáni számok, annál kevésbé ellenálló a világítótest
  • a kültéri világítótesteknek legalább IP44-nek kell lenniük, a szokásos belső terekhez elegendő az IP20
Élettartam
  • hosszú élettartam (tízezrek órák) a LED világítás leggyakoribb előnye (a hagyományos izzónak kb. 2000 óra az élettartama)
  • a gyakori be- és kikapcsolásnak nincs hatása a LED izzók élettartamára
Dimmelhetőség
  • meghatározza, hogy lehet-e szabályozni a világítás intenzitását az adott világítótesten
  • a LED izzókat lépcsőzetesen lehet szabályozni a hagyományos kapcsolóval vagy fokozatosan, ahol szükség van egy dimmer beépítésére a hagyományos kapcsoló helyett
  • a professzionális világítótesteknél más dimmelési módszereket alkalmaznak, pl. DALI segítségével
Fényhatékonyság (hatásfok)
  • megadja, hogy mennyi fényt állít elő az adott fényforrás 1 W elektromos energia felhasználásával
  • mutatja, mennyire energiahatékony a fényforrás. A modern fényforrások hatékonysága 100 lm/W felett van, míg a hagyományos izzóké csak kb. 10 lm/W volt
  • jelenleg a leginkább hatékonyak a TIVI lámpáink, amelyek 205 lm/W-t érnek el
LED chiptípus
  • megadja, milyen LED chip (dioda) van a világítótestben elhelyezve
  • többféle típust különböztetünk meg – COB chip (egy nagy teljesítményű dióda), SMD chip (kisebb, kevésbé teljesítményes diódák)
UGR
  • paraméter, amely azt mutatja, hogy a világítótest úgy lett összeállítva, hogy alacsonyabb vakítási indexet érjen el
  • például higiéniai követelmény az irodai világításnál, hogy a munka az emberek számára kellemesebb legyen, UGR <19 (LED panelek esetében vonatkozik)
Pótlás
  • LED világítóforrásoknál az a teljesítményérték, amelyet a LED forrás teljesen kivált
  • összehasonlítja a régi és az új fényforrás fényáramát úgy, hogy a vásárló a hagyományos izzóhoz hasonló fényintenzitást érjen el, miközben élvezheti a LED világítóforrások energiahatékonyságát.
  • nem alkalmazható a TIVI lámpákra

A szerzőről: Petr Brůžek - "Technológiai, tudományos, technikai, környezetvédelmi és mechanikai lelkesedő vagyok. Az Emosnál a marketingért felelek, szabadidőmben pedig a legjobban a műhelyben vagyok."

27x
LED izzó Classic A60 / E27 / 10,5 W (75 W) / 1 060 lm / meleg fehér / dimmelhető
1 690 Ft
Raktáron
Cikkszám: ZL4206
9x
EMOS LED mennyezeti lámpa ALVI 36W 140-2880lm dimm. állítható színhőmérséklet
30 490 Ft
Raktáron
Cikkszám: ZM5166
1x
LED mennyezeti lámpatest TIVI, A CLASS, kerek, fehér 5,2W, IP44, Természetes fehér
9 590 Ft
Raktáron
Cikkszám: ZM3405
LED mennyezeti lámpatest TIVI, A CLASS, kerek, fehér 12,5W, IP44, Természetes fehér
15 290 Ft
Raktáron
Cikkszám: ZM3408