Iratkozzon fel hírlevelünkre és 1500 Ft kedvezményt kap az első vásárlásból
Főoldal Blog Tippek és útmutatók Hogyan válasszunk powerbankot 2 perc alatt?
Hogyan válasszunk powerbankot 2 perc alatt?

Hogyan válasszunk powerbankot 2 perc alatt?

Tippek és útmutatók

 

Ülsz a vasútállomáson, az orvosi váróteremben, vagy esetleg éppen túrázol a hegyekben, és a telefonod jelez, hogy már csak néhány százalék maradt az akkumulátorból – ez az a pillanat, amikor csak kevesen nem pánikolnak. Ha a mobilt éppen térképként használod, vagy ez az egyetlen eszköz, amellyel kapcsolatba léphetsz valakivel, egy minőségi powerbank felbecsülhetetlen értékű lehet. Hogyan működik a powerbank? És mire kell figyelned a kiválasztásánál, hogy úgy szolgáljon, ahogy szükséged van rá? Segítünk eligazodni a választásban! Cikkünk elolvasása után biztosan nem fogsz melléfogni.

Hogyan válasszunk powerbankot 2 perc alatt

Mi az a powerbank?

A powerbank egy hordozható tartalék energiaforrás, amely segítségével könnyen feltöltheted mobilod, táblagéped, fényképezőgéped, navigációdat, bluetooth hangszóródat, GoPro kamerádat, okosórádat. Ez nagyon hasznos olyan helyzetekben, amikor nincs hozzáférés elektromos aljzathoz. A powerbankot használhatod utazás közben, a természetben, az orvosi váróteremben vagy akár koncerten. Kellemesebbé teszi az otthoni szabadidőt is, amikor a kanapén kényelmesen töltheted az eszközeidet, függetlenül az aljzat távolságától.

20000mAh kapacitású powerbank

Milyen paraméterek fontosak a powerbanknál?

Ha már gondolkodtál a powerbank vásárlásán, valószínűleg már sejted, miért van rá szükséged.

Az egyes kritériumok alapján a Csehországban kapható powerbankok könnyen megkülönböztethetők. Ez elsősorban az akkumulátor kapacitása, a töltési sebesség, a csatlakozók típusa, valamint az anyag, a méretek és az extrafunkciók. Először is válaszold meg a következő kérdéseket - mi megmondjuk, milyen paramétereket kell figyelni a powerbank vásárlásakor.

  • Minden nap használni fogom a powerbankot, vagy csak alkalmanként? Otthon, a munkahelyen, a természetben vagy utazás közben?
  • Milyen helyzetekben fogom leggyakrabban használni a powerbankot?
  • Mit fogok vele leggyakrabban tölteni? Figyelj a kapacitására.
  • Milyen töltési sebességet várok el a powerbanktól? Derítsd ki, milyen teljesítményre van szükséged.
  • Milyen csatlakozókat fogok használni? Van szükségem valamilyen speciális funkcióra vagy felszereltségre?
A powerbank paraméterei

Hogyan fogod leggyakrabban használni a powerbankot?

Ez a gyors felosztás segít eligazodni a powerbank kiválasztásánál a leggyakoribb forgatókönyvek alapján:

Zsebbe való powerbank

Minden nap magaddal viszed, és néha egy kicsit feltöltöd vele a telefon akkumulátorát, mielőtt hazaérsz? Akkor egy kisebb kapacitású powerbank elegendő lehet. Néhány modell akár hitelkártya méretű is lehet, így nem fogja lehúzni a nadrágot vagy zavarni a táskában, és a legrosszabb pillanatokban is megment. Egy LED-es töltöttségi állapotjelző is bőven elegendő lesz számodra.

Powerbank kirándulásokhoz

Valahova a civilizációtól távolabbra utazol, vagy olyan helyekre, ahol nem számíthatsz elektromos aljzatokra? Csomagolj egy legalább 10 000 mAh kapacitású powerbankot, de nyugodtabb leszel, ha 20 000 mAh kapacitású modellel rendelkezel. Ilyen bizonytalan környezetben jól jön, ha tudod, mennyi energia maradt még az akkumulátorban - ezért válassz egy LED kijelzős powerbank modellt. Az akkumulátor kapacitásáról sokkal többet fogunk beszélni a következő bekezdésekben.

Powerbank munkautakra

Laptoppal utazol vonaton vagy repülőn, és tartalék energiaforrásra van szükséged? Tegyél a táskádba egy legalább 20 000 mAh kapacitású powerbankot. Ez megbízhatóan feltölti a laptopodat vagy MacBookodat is. Az is érdekelhet, hogy a powerbank képes-e tölteni a laptopot munka közben - ezt a megadott teljesítmény jelzi, amelynek 65 W felett kell lennie.

Milyen powerbankot vihetsz magaddal a repülőre?

Figyelem a repülővel történő utazásra - A powerbankot magaddal viheted a repülőgép fedélzetére, de a feladott poggyászban nem lehet. Emellett az akkumulátor kapacitása korlátozott, és az nem haladhatja meg a 27 000 mAh-t (vagy másképp 100 Wh-t).

Powerbank, milyen paraméterek fontosak a powerbanknál?

A powerbank kapacitása

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb kapacitással rendelkezik a powerbank, annál nagyobb méretű és súlyú, ezért erre figyelj a választásnál. Leggyakrabban milliamperóra (mAh) formájában adják meg, de találkozhatsz wattórával (Wh) is.

Mennyi a powerbank valódi kapacitása?

Van egy mobiltelefonod 4800 mAh kapacitású akkumulátorral? Úgy tűnhet, hogy egy 5000 mAh kapacitású powerbank segítségével gond nélkül feltöltheted a telefonodat, de figyelem - ez a kapacitás csak szigorú laboratóriumi körülmények között érvényes.

Valójában a készüléked töltésekor veszteségek keletkeznek (a powerbank felmelegszik), és a telefonod teljes akkumulátora nem töltődik fel. Nézd meg a táblázatot, ahol megmutatjuk, mi az adott powerbank kapacitása, a valódi kapacitás veszteségekkel, és hányszor képes a powerbank feltölteni egy 2000 mAh kapacitású készüléket.

Megadott powerbank kapacitás Átalakítás - valódi kapacitás Valódi kapacitás A készüléked akkumulátorának kapacitása Hányszor töltheted fel a készüléket
5 000 mAh * 0,6 3 000 mAh 2000 mAh 1,5×
10 000 mAh * 0,6 6 000 mAh 2000 mAh
20 000 mAh * 0,6 12 000 mAh 2000 mAh

A powerbank töltése és teljesítménye

Powerbank vásárlásakor tudnod kell, milyen teljesítményre van szükséged a töltéshez. Nézd meg azoknak az eszközöknek a specifikációit, amelyeket tölteni szeretnél. Néhány, 66 W teljesítményű gyorstöltéssel ellátott telefon jobb, ha egy nagyobb teljesítményű powerbankhoz csatlakozik. A laptopok töltéséhez is 65 W feletti teljesítményre lesz szükséged.

Általánosságban azonban elmondható, hogy minél nagyobb a powerbank teljesítménye, annál gyorsabban képes feltölteni az eszközeidet.

Az, hogy az eszközöd milyen gyorsan töltődik fel, az elektronikájától függ. Ez ad jelet a powerbanknak, hogy milyen töltési sebességet kér, és ha a powerbank képes rá, akkor olyan áramot biztosít neki, amilyenre az eszköznek szüksége van. Ha azonban a telefonod nem rendelkezik gyorstöltési funkcióval, és alacsonyabb teljesítményt igényel, mint amit a powerbank biztosít, nem kell aggódnod, hogy a készülékek nem lesznek kompatibilisek. A telefon pontosan meghatározza, hogy a powerbank mennyire legyen teljesítményes, hogy a töltés megfelelően menjen végbe.

A gyorstöltés megfelelő működéséhez megfelelő kábelezésre is szükség van. Az egyszerű kábelek ilyen esetekben nem elegendők, és olyan kábeleket kell választani, amelyek nagyobb „átjárhatósággal” rendelkeznek, például a Smart kábelek EMOS.

Telefon töltése powerbankon keresztül

Milyen csatlakozókat használsz a powerbankon?

Jelenleg elsősorban a USB-C és USB-A kimenetek a szabványok. A powerbanknak több csatlakozója is lehet, mint amit a képen látsz, mivel az egyik csatlakozó akár bemenetként (azaz a powerbank töltéséhez), akár kimenetként is szolgálhat. Az Emos webáruház kínálatában található powerbankoknál a „bemeneti/kimeneti interfész típus” paramétere alatt találod meg őket.

További funkciók és extra felszereltség

A LED-es töltöttségi állapotjelzővel, túltöltés és túlfeszültség elleni védelemmel, túlterhelés vagy rövidzárlat elleni védelemmel felszerelt normál powerbankokon kívül találhatsz olyan powerbankokat is, amelyek vezeték nélküli töltéssel, napelemmel, vagy akár zseblámpaként vagy autóindítóként is használhatóak.

Vezeték nélküli töltés

Használod a vezeték nélküli töltés funkciót a telefonodon? Akkor válassz powerbankot ezzel a funkcióval, például az Emos WI 1022D modellt. Két szempontot is figyelembe kell venni: Az iPhone-tulajdonosok számára fontos lehet a powerbank kompatibilitása az eszközükkel. Ezt a gyártó „MagSafe compatible” jelzéssel látja el. Emellett ellenőrizd, milyen teljesítményt nyújt a powerbank a vezeték nélküli töltés során.

Hogyan tudhatod meg, hogy a powerbank fel van-e töltve?

Az idősebb vagy alacsonyabb kategóriás powerbankok néhány kis LED diódával jelzik a töltöttséget. Amikor a powerbank teljesen fel van töltve, az összes LED dióda világít.

A kényesebb felhasználók számára olyan powerbankok vannak, amelyek LED kijelzővel vannak felszerelve, amelyen megtudhatod a powerbank aktuális akkumulátorának állapotát százalékban, vagy az aktuális töltési sebességet.

További előny lehet a passthrough funkció is, ami azt jelenti, hogy éjszaka, és anélkül, hogy át kellene csatlakoztatnod, könnyedén feltöltheted a powerbankot és az összes csatlakoztatott eszközt.

Kiválasztottad már?

Már tudod, pontosan milyen legyen a powerbankod? Akkor ne habozz, és válassz egy tartalék energiaforrást az otthonodon kívüli eszközök töltéséhez. A készüléked akkumulátorának állapotjelzője már minden körülmények között nyugodt marad.

10000 mAh kapacitású powerbank

A szerzőről: Blanka Kolisková - „Szabadidős sportoló, utazó és az új kultúrák és emberek megismerésének szerelmese vagyok. A sport formában tart, az utazás lehetővé teszi számomra, hogy új országok szépségeit fedezzem fel, és inspiráló emberekkel találkozzak. Szeretek az erdőben barangolni az örökbefogadott belgám Daisy társaságában is.”

7x
EMOS Powerbank WI 1023D, 10 000 mAh, 22,5 W+Wireless, fekete
7 192 Ft a kóddal: ENERGIA20
8 990 Ft
Raktáron
Cikkszám: B0543B
24x
EMOS Powerbank BETAQ 20, 20 000 mAh, 22,5 W, fekete
9 592 Ft a kóddal: ENERGIA20
11 990 Ft
Raktáron
Cikkszám: B0532B
GP Powerbank M2+ Series, 10 000 mAh, 22,5 W, zöld
12 792 Ft a kóddal: ENERGIA20
15 990 Ft
Raktáron
Cikkszám: B6310G
GP Powerbank M2+ Series, 20 000 mAh, 22,5 W, szürke
16 792 Ft a kóddal: ENERGIA20
20 990 Ft
Raktáron
Cikkszám: B6320GY