Iratkozzon fel hírlevelünkre és 1500 Ft kedvezményt kap az első vásárlásból
Főoldal Blog Inspiráció Minden, amit a hosszabbító kábelek vásárlásáról tudni kell
Minden, amit a hosszabbító kábelek vásárlásáról tudni kell

Minden, amit a hosszabbító kábelek vásárlásáról tudni kell

Inspiráció

Még ha a ház elektromos rendszere tökéletes is, mindig eljön a pillanat, amikor szükséged van egy hosszabbítóra. Ezért jó, ha van néhány a szekrényben. Nézzük meg, mit kell tudni és mire kell figyelni, mielőtt elkezded összeállítani a hosszabbítókészleted.

Hogyan válasszuk ki a hosszabbítót?

A hosszabbító vásárlásakor csak néhány tényezőre kell figyelni. Melyek ezek?

Belső vagy külső használatra szánt hosszabbító?

Van kerted vagy teraszod, és szükséged van áramra, világítás, fűnyíró vagy más eszközök csatlakoztatásához? Szükséged lesz egy IP44 védelemmel és gumibevonattal ellátott hosszabbítóra. Az ilyen célokra ideális egy dobos hosszabbító, mivel helytakarékos, és akár 50 méteres távolságra is használható. Ha főként télen használod a hosszabbítót, például karácsonyi fények csatlakoztatásához, akkor fontos, hogy a hosszabbító fagyálló legyen. Nálunk az ilyen hosszabbítót kék szín alapján ismered fel, és -35°C-ig ellenáll a hidegnek.

Belső használatra elég egy szokványos, IP20 védelemmel ellátott hosszabbító. Ez a szabvány garantálja a gyermekek biztonságát is. Úgy van kialakítva, hogy a gyermek ujjai ne érjenek hozzá a feszültség alatt lévő részekhez.

De ne felejtsd el, hogy akár bármilyen használatra szánt hosszabbítód is van, mindig csak a szükséges ideig hagyd bedugva. Minden hosszabbító csak az elektromos hálózat ideiglenes bővítésére szolgál. Továbbá a hosszú távú napfénynek való kitettség károsíthatja a kábel műanyag borítását is.

Belső vagy külső használatra szánt hosszabbító

Kábel keresztmetszete, áramerősség és teljesítmény

Minden hosszabbítónál fontos figyelembe venni, hogy mekkora áramot tud vezetni. A kábel keresztmetszete határozza meg, hogy mennyi Ampert képes vezetni.  Ezek az értékek 1-től 2,5 mm²-ig terjednek. Ezt az értéket mindig megtalálod a termék nevében. Minél vastagabb a kábel, annál nagyobb áramot képes vezetni, így nagyobb teljesítményt bír el.

Vezeték keresztmetszete (mm²) Áramerősség (A)
1 mm² 10 A
1,5 mm² 16 A
2,5 mm² 25 A

Ha túl kicsi keresztmetszetű kábelt használsz, és egyszerre három nagy teljesítményű készüléket csatlakoztatsz (mondjuk három vízforralót) akkor túlterheled a hosszabbítót, és a biztosíték kicsap a biztosítékdobozban.

Szükséged van a lehető legnagyobb teljesítményű hosszabbítóra elektromos autó töltéséhez vagy erősebb műhelygépekhez? Ha van megfelelő feszültségű aljzatod, akkor egy háromfázisú hosszabbító lehet a megfelelő választás.

elektromos autó töltése vagy erősebb műhelygépek

Ezek a paraméterek meghatározzák, hogy a hosszabbító milyen teljesítményt bír el.

Áramerősség (A) Teljesítmény terhelés (W)
10 A 2300 W
16 A 3680 W
3x16 A 11040 W
3x32 A 22080 W

Tudtad? Miért hívják Magyarországon a hosszabbítót kutyának?

Mert tacskó! Ez a szleng kifejezés valószínűleg Dél-Csehországból származik. A hosszabbító 3 vagy több aljzattal rendelkezik, és hosszúkás teste van, mint a tacskónak. Mivel ez elég hosszú név, idővel lerövidítették egy általánosabb "kutya" kifejezésre.

Milyen hosszú lehet a hosszabbító?

A szabadon összetekert hosszabbító maximális hossza 30 m. Egy dobos hosszabbító maximális hossza 50 m lehet.

Mi történik, ha több hosszabbítót csatlakoztatunk egymáshoz?

Több hosszabbító csatlakoztatásakor két probléma lép fel: nagyobb teljesítményveszteség a csatlakozásoknál, valamint a kábel túlhevülhet a maximális hossz túllépése esetén. Ha nem akarod károsítani a hosszabbítót vagy tüzet okozni, ne csatlakoztass több hosszabbítót egymáshoz.

Miért hívják Magyarországon a hosszabbítót kutyának?

A hosszabbítók biztonsága

Már elmondtuk az alapvető szempontokat a hosszabbító kiválasztásához. Mire figyelj még a kiválasztásnál és a használat során?

A laboratóriumainkban teszteljük az összes hosszabbítót az úgynevezett önkioltási képesség szempontjából. Előfordulhat, hogy egy beltéri hosszabbítót kültéren használsz, és víz éri (amit azonban inkább ne tegyél). Ilyenkor a hosszabbító szikrázhat, de az önkioltási paraméternek köszönhetően nem terjed tovább a tűz, és magától elalszik. Az olcsóbb hosszabbítók általában nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.

Az olcsó kábelek kockázata az is lehet, hogy a gyártó anyagmegtakarítással készíti el a vezetőt. Bár a gyártó azt állíthatja, hogy a kábel keresztmetszete 1 mm², egyes részeken csak 0,8 mm² lehet, és így nagyobb terhelés esetén túlmelegedhet. Ügyelj arra, hogy mindig tanúsított termékeket vásárolj.

Soha ne csatlakoztass több hosszabbítót egymáshoz – ahogyan már említettem, ez nemcsak feszültségcsökkenést okoz, hanem a csatlakozások közötti részek is túlhevülhetnek. Ezért válassz inkább egy elég hosszú hosszabbítót.

Takarításkor győződj meg arról, hogy a hosszabbító nincs csatlakoztatva az áramforráshoz, és ne tisztítsd vízzel. Inkább porszívózd ki a port.

A kisgyermekek biztonságát nemcsak az IP20 szabvány biztosítja, ahogy már említettük, hanem ma már alapértelmezett a gyermekzár is, amely megakadályozza, hogy bármi bejusson a hosszabbító nyílásaiba.

A szerzőről: Adam Navrátil - "Az Emosnál a termékek fejlesztésével foglalkozom, amelyek megkönnyítik az életed. "

 

2x
Kábeldob 25 m / 4 aljzat / piros / PVC / 230 V / 1,5 mm2
17 512 Ft a kóddal: HETVEGE20
21 890 Ft
Nincs raktáron
Cikkszám: P092251
1x
EMOS Túlfeszültség védő 4aljzat 2m 1800J SCHUKO
10 792 Ft a kóddal: HETVEGE20
13 490 Ft
Raktáron
Cikkszám: P54222
2x
Hosszabbító 7 m / 1 aljzat / fehér / PVC / 1,5 mm2
5 112 Ft a kóddal: HETVEGE20
6 390 Ft
Raktáron
Cikkszám: P0127R
1x
Fagyásálló kábeldob 25 m / 4 aljzat / kék / PVC / 230 V / 1,5 mm2
23 512 Ft a kóddal: HETVEGE20
29 390 Ft
Raktáron
Cikkszám: P08625W