Iratkozzon fel hírlevelünkre és 1500 Ft kedvezményt kap az első vásárlásból
Főoldal Blog Inspiráció Nekem még nincs túlfeszültség-védelem, ez probléma?
Nekem még nincs túlfeszültség-védelem, ez probléma?

Nekem még nincs túlfeszültség-védelem, ez probléma?

Inspiráció

Az az állítás, hogy a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott hosszabbító vezeték villámvédelem, a legelterjedtebb mítosz, amelyet már az elején szeretnék eloszlatni. Ha azonban megérti, hogy mi a valódi kockázat, és hogyan működik az ilyen védelem, akkor biztosan több értelme lesz beszerezni egyet.

Ha a túlfeszültségvédő nem véd a villámcsapás ellen, akkor mire való?

Az emberek gyakran beszélnek arról, hogy milyen ritka, hogy villámcsapás éri az embert. Arról azonban kevesebbet olvasni, hogy milyen gyakori, hogy villámcsapás éri a házát. Itt a statisztika amúgy is kevéssé használható, mert ez a háza elhelyezkedésétől, magasságától és a környék népsűrűségétől függ. Azt azonban elmondhatjuk, hogy ez egy viszonylag ritka esemény, amelyet a legtöbben úgysem fognak megtapasztalni életük során. A túlfeszültség-védelemmel ellátott hosszabbítót azonban úgy tervezték, hogy megvédje Önt a veszélyes túlfeszültségektől, amelyek szinte állandóan előfordulnak otthonában.

Ha a túlfeszültségvédő nem véd a villámcsapás ellen, akkor mire való?

A kapcsolóval ellátott hosszabbító kábel nem túlfeszültségvédő

Gyakori tévhit, hogy ha a hosszabbító kábelen van kapcsoló, akkor az túlfeszültség-védőként is működik. Nem, a gomb csak egy gomb. A túlfeszültségvédőnek tartalmaznia kell ezt az alkatrészt.

A varisztor vagy változó ellenállás olyan alkatrész, amely képes növelni az elektromos ellenállását, ha az elektromos feszültség meghalad bizonyos értékeket. Ez a technológia egy kis csodája. Ez az apróság tulajdonképpen képes kiszűrni az otthonában lévő feszültségcsúcsokat, amelyek károsítanák az érzékenyebb elektronikát.

Varistor

Mik azok a feszültségtüskék és honnan származnak?

A feszültségtüskék bizonyos otthoni eszközökből származó impulzusok. Amikor például a hűtőszekrény kompressziós motorja beindul, rövid ideig túlfeszültség keletkezik a házban. Ez az a fajta tüske, amiről most beszélünk.

De nem csak a hűtőszekrényről van szó. Gyakorlatilag minden nagyobb készülék, amely kezdeti túlfeszültséggel működik, minden nap túlfeszültségi tüskéket szállít otthonába. Ilyen például a mosógép, a fűnyíró és még a hagyományos villanykörte is.

túlfeszültség elleni védelem
Miért károsak a túlfeszültségek?

Miért káros valójában a túlfeszültség?

A túlfeszültség veszélyezteti a félvezető alkatrészeket, például a diódákat vagy tranzisztorokat. Ezen alkatrészek közül több általában összetettebb elektronikában található. Egy televízióban, egy játékkonzolban, egy robotporszívó dokkolóállomásában, egy számítógépben, egy hangszórórendszerben, egy monitorban és más elektronikákban. A túlfeszültség mindig olyan, mint egy kis rúgás, és általában a készüléked képes kezelni. Idővel azonban mindez összeadódik, és ez alapvetően csökkenti ezeknek a készülékeknek az élettartamát. A monitorok és a televíziók elkezdenek villogni a sérült tápegység miatt. Egy számítógép vagy konzol figyelmeztetés nélkül „korai halált” halhat. A lényeg az, hogy egy áramkimaradás több évvel megrövidítheti a készülékek élettartamát.

Az elektronika károsodása túlfeszültség miatt

Túlfeszültségvédelem a háztartások és készülékek számára

A túlfeszültségvédők segítenek kiszűrni a feszültségcsúcsokat, és így jelentősen meghosszabbítják a legtöbb elektronikai eszköz élettartamát. Csak a rend kedvéért: kifejezetten a https://www.emos.hu/tulfeszultsegvedok-2 kategóriában található termékekről beszélünk. Ezek SPD 3 típusú védők. Jó tudni azonban, hogy léteznek SPD 1-es és 2-es típusú védők is.

Ezt a védelmet kérheti a villanyszerelőjétől. A túlfeszültségvédők akkor segítenek, ha általában nagyobb és ritkábban előforduló túlfeszültségek vannak. Az SPD 1-es és 2-es védelmet az áramkör megszakító dobozába szerelik be. Ezenkívül, ha SPD 1, 2 és 3 védelmet biztosít otthonában, ez egy olyan kombináció, amely megvédheti Önt a villámcsapástól is. A villámnak nem kell közvetlenül a házába csapódnia, és még mindig eltalálhatja Önt. Itt egy pontos idézetet használok egy szakértő kollégámtól, Jarda: „Amikor a csúcs magas, mindent felrobbant! És ha közvetlen villámcsapásról van szó, akkor a vezetékeket is kitépi a falból!”

SPD 1 és SPD 2 védelem

Egy rövid összefoglaló arról, hogy milyen a túlfeszültség elleni védelem, nem csak a nem olvasók számára

A szerzőről: Adam Navrátil - "Az Emosnál olyan termékek fejlesztéséért vagyok felelős, amelyek megkönnyítik az Ön életét. Szeretek focizni, horgászni és alkalmanként PS-t játszani.”

 

Források: